موضوع جدی بحران آب در استان کرمان و شهرستان رفسنجان نیز یک چالش دغدغه برانگیز است که شهروندان باید به آن توجه اکید داشته باشند. در حال حاضر، چاههایی که در منطقه رفسنجان حفر شده از جمله چاههای واقع در منطقه سعید آباد، بازدهی پایینی پیدا کرده اند و عمق آنها به بیش از ۱۵۰ متر رسیده است.
از سوی دیگر، هم اکنون ۴ حلقه چاه جدید در نزدیکی منطقه راگه حفر شده است که یکی از آنها وارد مدار شده است و یکی دیگر نیز با فراهم شدن تجهیزات مربوطه وارد مدار قرار می گیرد که بر اساس آن می توان امیدوار بود مشکلات مربوطه حداقل در حوزه شهری تا حدودی مرتفع گردد اما شکی نیست که باید در مردم این فرهنگ سازی صورت بگیرد که به آب به عنوان مایع حیات نگاه کنند که هر چه به جلو می رویم حکم کیمیا را پیدا می کند.
در همین راستا، یکی از راهکارهای اندیشیده شده در این خصوص، احداث تصفیه خانه ۱۵۰۰۰ متر مکعبی بود که قرار بود تا پایان سال ۹۸ وارد فاز بهره برداری شود اما متأسفانه به دلیل برخی مشکلات، پیمانکار مربوطه نتوانست آن را به پایان برساند.
برخی دلایل کمبود آب را باید در متن شهرها و زندگی شهرنشینی مردم جستجو کرد و البته بخش عمده ای از مشکلات ناشی از کم آبی نیز به حاشیه شهرها و روستاها باز می گردد.
امروزه در کمتر خانه ای می توان رد پایی از یک پمپ پیدا نکرد و متأسفانه بسیاری از این پمپ ها به جای این که ابتدا بر روی تانکر تعبیه شده و بعد آب را به خانه پمپاژ کنند مستقیماً به لوله وصل شده و این یعنی به طور مثال در یک کوچه که ۲۰ خانوار سکونت دارند، اگر سه نفر اقدام به این کار بکنند یعنی مکش تمام آب به این سه خانه و کم آبی و قطع آب در خانه های دیگر!
این کار جدای از تخلف قانونی، وجاهت شرعی نیز ندارد که البته آن گونه که از ظواهر امر بر می آید مسوولین اداره آب و فاضلاب این اختیار را پیدا نموده اند که با شناسایی این افراد توسط مأمورین قرائت کنتور، در وهله اول به آنها اخطار داده و در وهله دوم به جریمه نقدی آنها مبادرت نمایند و درصورت عدم اقدام لازم، نسبت به جمع آوری تأسیسات آنها اقدام نمایند.
نصب انشعابات غیر مجاز و مصرف خارج از کنترل آب که بیشتر در روستاها مشهود است و تخمین زده می شود حدود ۳۰ درصد از این انشعابات وجود داشته باشد دلیل بعدی این مسأله است که لازم است شناسایی و برخورد جدی با این افراد جدی تر از گذشته در دستور اداره آب و فاضلاب قرار گیرد و البته همکاری مردم نیز در این خصوص حائز اهمیت است و بنا به گفته اداره آب و فاضلاب رفسنجان مردم می توانند در صورت مشاهده مواردی از این دست یعنی پمپ های بدون تانکر و انشعابات غیر مجاز، مراتب را به این اداره منعکس نمایند.
یک علت دیگر این مسأله، کاشت برخی سبزیجات از قبیل گوجه و خیار و بادمجان و …توسط برخی مردم بویژه در خانه باغات است که با وجود این که باید حداقل به صورت قطره ای آبیاری شوند به صورت غرقابی آن هم با اتصال لوله های بالاتر از سه اینچ به لوله اصلی، آبیاری می شوند و این مسأله به هدر رفت آب و پِرتی آن به شکل بالایی دامن می زند.
البته در خصوص دلایل کمبود آب در رفسنجان، اشکالاتی هم متوجه شهرداری به جهت آبیاری فضای سبز با آب شرب می باشد که خوشبختانه چندی است رفع این موضوع، یعنی جداسازی آب شرب از شبکه آبیاری فضای سبز از سوی آنها با جدیت دنبال می شود و اخیراً شهرداری رفسنجان از چاههای خودش برای آبیاری فضای سبز در برخی نقاط استفاده می کند که امیدواریم این مسأله به تمام نقاط تسری پیدا کند.
مسلماً اداره آب و فاضلاب با امکانات محدود و کمبود های خاص خود در این زمینه مواجه است و به عبارتی اگر چه همه تلاش خود را می کند که مردم با مشکلی در این زمینه مواجه نشوند اما نباید فراموش کرد که منابع آبی ما مثل محدود است و تا این فرهنگ سازی در مردم صورت نگیرد که از آب و منابع آبی، به عنوان حیاتی ترین نیاز بشر به اندازه جان خود محافظت کنند، اداره آب به تنهایی قادر به حل این موضوع نمی باشد. این مردم هستند که باید در خود احساس مسولیت کرده و در مصرف بهینه آب در هنگام نظافت و شستشو، آبیاری، استفاده از وسایل سرمایشی، استحمام و … اهتمام داشته باشند.
متأسفانه از این نکته هم نباید غافل شد امسال به دلیل همه گیری کرونا و رعایت مسائل بهداشتی از سوی مردم، مصرف آب به بیش از ۳۰ درصد در شهرستان رفسنجان افزایش پیدا کرده است که این نیز به نوبه خود در خصوص دلایل کمبود آب در این شهرستان قابل اعتنا می باشد.
سخن آغازین این نوشتار را در پایان نیز به جهت اهمیت آن تکرار می کنیم که « منابع آب جهان محدود است و براساس یک دیدگاه بدبینانه، اگرجنگ جهانی دیگری بخواهد در جهان به وقوع بپیوندد برسر مساله آب و دسترسی به منابع آبی خواهد بود.»
- نویسنده : حسن برخورداری
- منبع خبر : خبرستان رفسنجان
Saturday, 9 November , 2024